Water, zon en de boot MIR

Verslag van onze eerste actie.

Na veertien dagen regen breekt letterlijk en figuurlijk de zon door op de Amsterdamse grachten. Schipper Erik stuurt met vaardige hand de 15 meter lange boot het Nieuwe Diep op. Op de voorplecht staat 1 van de jongeren uit Amsterdam Oost die hebben geholpen met het opknappen van de schuit, hij seint dat de doorgang onder de brug vrij is. In de kombuis delen zijn 2 vrienden borden met bami en drankjes uit aan de 15 Lions die vanavond zijn aangemonsterd.

Jongerenwerk op een schip

Erik vertelt geanimeerd over het hoe en waarom achter deze boot. Kansarme jongeren in Oost hebben de mogelijkheid om rotzooi te trappen, of om met een groep iets tot stand te brengen. In dit geval: het onderhoud van de boot, af en toe op kamp ‘lekker back to basic, op een eiland zonder elektriciteit en stromend water dan leer je wel om samen te werken, en ze steken er nog iets van op ook’, aldus Erik. Na in het verleden zelf een scheve schaats te hebben gereden, belandde hij in het jongerenwerk en volgde hij een opleiding.
Via zijn contacten daar kreeg Erik de kans om de boot eerst tijdelijk en later permanent via stichting SHID onder zijn hoede te nemen. ‘koop een boot, werk je dood’, zegt hij breed grijnzend. ‘Er is altijd wel werk. Verven, roest verwijderen, timmeren aan het interieur. Dat houdt een aantal kids letterlijk van de straat.’

Krap budget

Ook al doen de jongeren samen met Erik dus het onderhoud van het schip, dat kost wel geld. Jammer genoeg heeft het stadsdeel vanwege alle bezuinigingen steeds minder budget hiervoor. Het zou ontzettend jammer zijn als er niet meer met de boot gewerkt en gevaren kan worden, want dat zou betekenen dat die jongeren weer op straat gaan rondhangen. Dus: weg resultaat…. Tsja, daar word je als passagier – die alle zaakjes op het droge heeft – wel even stil van.

Goed nieuws voor de boot

Gelukkig heeft Lions Club Amsterdam het IJ goed nieuws voor Erik en het bootproject: de kaartverkoop voor deze tocht heeft ruim 600 euro winst opgeleverd en die gaat rechtstreeks naar de stichting. Ook hebben twee sponsoren, Independent Recruiters en Dura Vermeer een duit in het zakje gedaan. Erik en zijn scheepsmaatjes zijn een tikje overdonderd. Zo’n grote particuliere donatie kwam nog niet eerder binnen.

Nog een schepje er bovenop?

Met een beetje geluk kunnen we in september hier nog een schepje bovenop doen, want dan staat de volgende tocht gepland.

Marcel Homan.

 

Fotoverslag

[flickr]set:72157627108628309[/flickr]

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial