Plastic, Plastic, Plastic… Amsterdamse grachten weer een beetje schoner

Een boot vol enthousiaste Lions visschers heeft zaterdag 17 mei samen met vele andere vrijwilligers in het zonnetje de Amsterdamse grachten schoongevischt. Het evenement met de titel Oud-Amsterdamsch Plastic Visschen wordt jaarlijks georganiseerd door Stichting Plastic Whale. Deze stichting strijdt voor plastic-vrije wateren, te beginnen met de Amsterdamse grachten. Van de tienduizenden plastic flessen die afgelopen jaren uit de grachten zijn gevischt, bouwden zij een elektrische boot die we deze dag met onze eigen ogen mochten bewonderen.

We ondersteunen dit initiatief van harte; We gaan er automatisch van uit dat het schoonhouden van de openbare ruimte een taak is van de overheid, maar het begint toch echt bij ons zelf! De handen werden stevig uit de mouwen gestoken. Met dank aan Bob onze stuurman werden we naar alle hoekjes van Amsterdam gevaren, waar we vele  vuilniszakken vol hebben gevisscht. Met de grijpers en vangnetten gesponsord door Waternet ontkwam geen enkel petflesje of rondslingerde plastic zak. We gingen goed gewapend ten strijde. Met een afsluitende borrel bij Hannekes Boom  genoot iedereen van de welverdiende rust. Er is hard gewerkt

Plastic Whale is een social media project pur sang. Op 6 januari 2011 startte de initiatiefnemer Marius Smit het project zonder enige middelen, maar met één enkele zin: “Ik wil een boot bouwen van plastic afval. Maar ik heb nog nooit een boot bestuurd, laat staan gebouwd. Dus help me.” Zijn doel was om aandacht te creëren voor de plastic soep, maar vooral om aan een oplossing te werken, samen met burgers, bedrijven en overheidsinstanties. Zijn oproep creëerde direct een stortvloed aan reacties via social media. In rap tempo ontstond een stichting waaraan vele mensen hebben bijgedragen. Waaronder de lions van Amsterdam ’t IJ. #WeServe

plasticwhale

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial